експорт > пазари


Грегор Волф: България е привлекателен пазар в рамките на единния пазар на ЕС

Генералният директор на Федерацията на германската експортна търговия пред exporter.bg за българския износ и възможностите за инвестиции в България

Химическите суровини, електротехниката и автомобилните части са от голямо значение за износа от България за Германия. Освен това ИТ секторът също играе все по-важна роля.

В поредица от интервюта exporter.bg – експортния сайт на България, ще представи дейността на Конфедерацията на асоциациите на международните търговски къщи (CITHA)  и нейните членове – организация основана още през далечната 1956 г.

Г-н генерален директор, бихте ли представили вашата асоциация?

- Федерацията на германската експортна търговия (Bundesverband des Deutschen Exporthandels e.V.) е една от водещите организации на германския експортен бизнес. Нейни членове са международните търговски компании в Германия със специални интереси в експортния сектор. Компаниите са организирани в седем регионални и една продуктова професионална асоциация, обхващаща около 850 компании в цяла Германия.

Какво е вашето впечатление от инвестиционната и бизнес среда в България? Фирми от вашата асоциация биха ли инвестирали у нас?

- България е привлекателен пазар в рамките на единния пазар на ЕС и съответно осигурява по-малко рискове за международните вериги за доставки. Конкурентните заплати, привилегиите за ИТ, автомобилният и научноизследователския и развойния (R&D) сектори са изключително привлекателни за инвеститорите. Освен това Европейският съюз предоставя щедри субсидии.

Търсенето на логистични центрове се подхранва по-специално от компании от фармацевтичната индустрия, както и от търговци на едро и дребно. Голямо е и търсенето на складове на пазара на недвижими имоти.

Кои български стоки биха се приели добре на западните пазари, в частност в страната, която представлявате?

- По-специално химическите суровини, електротехниката и автомобилните части са от голямо значение за износа от България за Германия. Освен това ИТ секторът също играе все по-важна роля.

Благодаря Ви за това интервю!

Още за CITHА

Европейската конфедерация на асоциациите на международните търговски къщи e създадена през 1956 г. в Брюксел и е призната от важни международни институции като Световната банка, МВФ, UNCTAD, ОИСР, СТО, Комисията на ЕС и др. Днес организацията има много редовни и асоциирани членове в цяла Европа, включително Австрия, Германия, Франция, Унгария, Италия, Швейцария, Турция, Обединеното кралство и др.

Генералната цел на Европейската конфедерация на асоциациите на международните търговски къщи е през настоящата година да се постави акцент върху Източна Европа като се даде възможност на членовете на организацията да се запознаят с местните познания и разбирания за пазара, както и с възможностите за осъществяване на бизнес в тази част на Европа.

Президентът на Конфесерацията Ян Крюкемайер, подчертава в писмо до Българската експортна асициация  и сайта exporter.bg, желанието на тази международна организация да осъществи контакт между нея и българското правителство, българската бизнес общност и институциите, които съдействат за търговията и износа.

Този контакт се осъществи в рамките на два дни - по време на коктйел, даден в чест на CITHA в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и на конференцията, която се проведе в хотел "Анел". На нея присъстваха и взеха участие Димитър Данчев - заместник-министър на икономиката и индустрията, Найден Недялков - президент на Българската експортна асоциация (BEXA), Ян Крюкемайер - президент на CITHA и Гълъбин Гълъбов - председател на УС и изпълнителен директор на БАЕЗ.

(Очаквайте интервюта с президенти на асоциации от други държави, членки на CITHA, които заедно с Ян Крюкемайер и Грегор Волф посетиха България по време на годишната среща на Конфедерацията. Тя се състоя по покана на Българската експортна асоциация и бе осъществена с организационното съдейстивие на сайта exporter.bg)

Димитър Дженев
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер