експорт > пазари


През 2021 г. износът на стоки и услуги от България е бил над 85 млрд. лева

„Данните показват, че българските компании произвеждат конкурентни продукти, които успешно се реализират на международните пазари“, каза заместник-министър Димитър Данчев в приветствието си към участниците в Годишната среща на президентите на CITHA.

"Държавата работи последователно за насърчаване на експорта ни", допълва Данчев.

Ревизираните данни на НСИ показват, че през 2021 г. износът на стоки и услуги от България е бил над 85 млрд. лева, каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев в приветствието си към участниците в Годишната среща на президентите на Европейската конфедерация на асоциациите на международните търговски къщи (СIТНА), съобщава икономическото министерство.

„Данните показват, че българските компании произвеждат конкурентни продукти, които успешно се реализират на международните пазари“, подчерта зам.-министър Данчев. По думите му държавата работи последователно за насърчаване на експорта ни, а всяка българска компания може да разчита на подкрепата на Службите ни по търговско-икономически въпроси.

В своето изказване зам.-министър Данчев акцентира и на съществената роля на малките и средни предприятия за продължаващото увеличаване на българския износ. Те допринасят за над 75% от заетостта в икономиката и имат голямо значение за растежа и конкурентоспособността ѝ, подчерта зам.-министър Данчев. Той съобщи, че в периода 2008-2022 г. делът на българските МСП във високотехнологичните производства и услугите с интензивно използване на знания се е увеличил от 15,5% на 23,0%, като се очаква увеличението да продължи и през следващите години.

Очакваме днешният форум да надгради постигнатите резултати и да положи основните за нови проекти с дългосрочен хоризонт за изпълнение. Още по-позитивно за мен е, че българските фирми и компании от различни европейски страни ще поставят основата за дългосрочно сътрудничество за реализацията на общи проекти, отбеляза още Димитър Данчев.

За CITHA

CITHA работи като координиращ орган за асоциации, компании и лица, ангажирани в международната търговия, за подкрепа на действия и резолюции, приети от асоциациите-членки по отношение на разпоредбите, засягащи дейностите на износителите и вносителите и улесняващи свободната търговия, защита на интересите на международните търговци по целия свят, за справяне с тарифните и нетарифните бариери пред търговията, насърчаване и укрепване на услугите в международната търговия.

На снимката горе: От ляво на дясно по време на конференцията в хотел Анел: Димитър Данчев - заместник-министър на икономиката и индустрията, Найден Недялков - президент на Българската експортна асоциация (BEXA), Ян Крюкемайер - президент на CITHA и Гълъбин Гълъбов - председател на УС и изпълнителен директор на БАЕЗ

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер