експорт > пазари


Очаква се двустранният ни стокообмен с Румъния да надхвърли 7 млрд. евро през 2022 г.

Министър Никола Стоянов: През 2021 г. сме постигнали увеличение в стокоомбена от близо 40%“, тенденцията за увеличаване се запазва и за първите 5 месеца на 2022 г., като доближава 55% за периода

Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар. В търговията с отделни хранителни продукти - българска компания е лидер в продажбата на варива, а друга – в тестените изделия. Българските фирми имат сериозен дял в застраховането и дори в кредитирането в северната ни съседка.

Очакваме двустранният ни стокообмен с Румъния да надхвърли 7 млрд. евро до края на годината. Това е съобщил министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на българо-румънски бизнес форум в Русе. В него участие са взели над 100 компании от двете държави, съобщават от министерството.

„През 2021 г. сме постигнали увеличение в стокоомбена от близо 40%“, подчертал министър Никола Стоянов и допълнил, че тенденцията за увеличаване се запазва и за първите 5 месеца на 2022 г., като доближава 55% за периода.

Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар. Като пример е била посочена търговията с отделни хранителни продукти - българска компания е лидер в продажбата на варива, а друга – в тестените изделия. Българските фирми имат сериозен дял в застраховането и дори в кредитирането в северната ни съседка.

„Български компании вече са конкуренти на европейско ниво, като доказателство за това са обществени поръчки на румънската държава, които се печелят от български фирми“, подчертал Никола Стоянов и в тази връзка коментирал, че българска строителна компания изгражда нов 30-километров магистрален участък в Румъния.

„Българските инвестиции в Румъния са в пъти повече от румънските в нашата страна и това е тенденция, която се надявам със съвместни усилия да променим”, обърнал се Никола Стоянов към участниците във форума. Той откроил и някои от съвместните инициативи - участие на румънски компании в специализирани изложения, активизиране на дейностите за представяне на български продукти на румънския пазар и румънските продукти на българския пазар и др.

България и Румъния биха могли да си сътрудничат и в областта на транспортната и дигиталната свързаност, включително и по съвместни проекти със средства, отпуснати от ЕС по националните планове за възстановяване и устойчивост, е било коментирано още по време на форума.

В Българо-румънския бизнес форум са участвали: кметът на община Русе Пенчо Милков, Радко Влайков – посланик на България в Румъния, ръководителят на Службата по търговското-икономическите въпроси на България в Румъния Ивайло Маринов и търговският аташе на Посолството на Румъния в София Раду Молдован.


 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер