коментари > интервюта


Изба с име на древен град и запомнящи се вина

Сомелиерът Калоян Попов пред exporter.bg за това как проектът „Шато Авли“  ще постави на винената карта на България още една изба

„Черпим вдъхновение от различни световни стилове и винени региони, но го пречупваме през призмата на българския вкус, дух и обичаи“, казва сомелиерът, който има усещането, че сърцето на Тоскана лудо бие из лозовите масиви на Глушник.

Вместо визитка от първо лице

Сомелиерът на избата:

Не аз отидох при виното, то дойде при мен

Виното дойде при мен неочаквано. Обичам да казвам, че то, само ме избра и цялата тази магия стана малко като на шега. В Софийската професионална гимназия по туризъм преподавателите по готварство ме избраха и предложиха за представител на отбора на професионалните гимназиални състезания, като млад сомелиер. Това, да си призная, тогава не ме въодушеви особено. Но сега, мога само да им благодаря и да ги уверя, че не съм предал доверието им, напротив, затвърждавам го.

Поех своето пътешествие в света на виното, което с всеки изминал ден ме води към различни държави и техните характерни сортове грозде, винени традиции и още по-традиционни аромати и вкусове. Пъстрият ми и разнообразен стаж в бранша до момента винаги ме е отвеждал в интересни посоки. Този път, вятърът на предизвикателствата ме срещна с виното на село Глушник и от скоро познатата на пазара изба Шато Авли. Към настоящия момент съм горд представител на екипа на винарната, в качеството ми на сомелиер, като дегустацията и презентирането на вина е само малка част от новото предизвикателство, с което се захващам.


Г-н Попов бихте ли ни представили проекта „Шато Авли“, който ще постави на винената карта на България още една изба?

- Шато Авли се намира в с. Глушник, област Сливен. Името произлиза от едноименен древен град, който се е разпростирал на територията на днешното село. Според някои източници цар Калоян е в основата на възстановяването на града, след като е бил многократно опустошаван от латините. Историческите данни сочат, че неговите летни дворци били непосредствено над Глушник в Сливенската планина, а там, от където започва планината, свършват нашите лозя.

Тероарът в с. Глушник е изключително интересен и благоприятен за произвеждане на вина. Лозята са разположени върху двата масива Рупов дол и Бозалъка, в подножието на Сливенската планина.

Шато Авли е млада изба със 330 дка собствени лозя.

Нашият стремеж е да произвеждаме качествени, вкусни, плодови и запомнящи се вина. Вдъхновението си черпим от различни световни стилове и винени региони, като някои от вината са повлияни именно от символиката и аромата на Прованс, Бордо или Фриули-Венеция. Разбира се в основата стоят българските дълголетни традиции във винопроизводството. Вината, които правим в Глушник пречупват всички тези стилове през призмата на българския вкус, дух и обичаи. Във виното има неповторима магия, която всяка една бутилка носи и точно тази магия сме съхранили за финала, за удоволствие на крайния потребител.

Шато Авли разполага със собствени лозя. Каква е палитрата от сортове в тях?


- Сортовото разнообразие на Шато Авли е представено предимно от френски винени сортове като Мерло, Каберне Фран, които заемат по-голяма част от насажденията ни, също така Сира, Каберне Совиньон и Пино Ноар, които допълват гамата на червените. Гордеем се, че отглеждаме и Каладок, доста нетрадиционен червен сорт за България, от който се получават прекрасни леки, минерални и свежи розета, а също така и интересни червени вина с потенциал за отлежаване. В световен мащаб, насажденията от Каладок са доста ограничени, а доколкото ми е известно в България сме единствените, които правим чистосортово розе от него.

Белите сортове са представени от Вионие, Мускат, Гевюрцтраминер и Пино Гриджо, като групирани в тази последованителност по двойки бележат и два нестандартни, но изключително хармонични сепажа, които създадохме през 2017 г.

Бихте ли представили особеностите на тероара в региона и как той се отразява върху спецификата на вината, които вече произвеждате, макар за момента да не винифицирате в собствена изба?


- Тероарът в с. Глушник е изключително интересен и благоприятен за произвеждане на вина. Лозята са разположени върху двата масива Рупов дол и Бозалъка, както вече споменах в подножието на Сливенската планина. Терените са с благодатни глинесто-каменисти почви, с южно изложение и отличен въздушен дренаж. Много важно е да споменем, че из лозовите масиви са пръснати голямо разнообразие от камъни, което допълнително освежава и обогатява вината и добавя приятна минералност във финала.

Калоян Попов: Поех своето пътешествие в света на виното, което с всеки изминал ден ме води към различни държави и техните характерни сортове грозде, винени традиции и още по-традиционни аромати и вкусове.

Капковото напояване, което изградихме през 2018 г., също е важен фактор, който влияе положително във вкусовия и ароматен профил на вината.

Правилното и равномерно напояване през горещите и сухи лета в Глушник е изключително важно, за да може гроздето да остане сочно, да запази плодовия си профил и да достигне технологична зрялост за момента на беритбата.

Поглеждайки разшумилите се зелени лозя, лятно време, от върха на планината, когато жаркото слънце е изсушило и напукало земята, а във въздуха се носи завладяващият аромат на прясно изпечен хляб - това определено е едно от любимите ми усещания. Сякаш сърцето на Тоскана лудо бие из лозовите масиви на Глушник, което прави още по-специално и вълшебно това място.

Колко бутилки вино годишно произвеждате сега и какъв ще е бъдещият капацитет на избата?

- Количеството вино, което произвеждаме за момента, варира между 20-25 хиляди бутилки годишно. Нашият стремеж определено е да надвишим тази бройка в бъдеще, но за момента сме се фокусирали в производството на по-къси серии. Стремим се да правим качествени, плодови и запомнящи се вина, които да достигнат до всеки един винен потребител, любител, сомелиер или ресторантьор. В момента пазарът в България е пренаситен от български и вносни вина, което прави избора на човек труден, а конкуренцията – сериозна,  особено когато става въпрос за нова изба на винената карта. За екипа на Шато Авли това е едно от най-големите предизвикателства, в което се впускаме с голяма доза ентусиазъм и търпение.

Кои са емблематичните вина на Шато Авли - към днешна дата и в бъдеще?

- Château Avli продължава пътя на развитие на линията Glushnik, произвеждана от собствените ни лозя, представена както от леки, плодови и свежи бели вина и розета, така и от ароматни, плътни и отлежали червени. Голяма част от произвежданите вина следват тенденцията на чисто сортовите като розе от Каладок, което носи символиката и аромата на провансалските розета, неповторимия и завладяващ Каберне Фран, вдъхновен от долината на Лоара, както и отличителните Пино Гриджо, Гевюрцтраминер и Сира.

През 2017 г. създадохме два нестандартни и изключително интересни сепажа: Гевюрцтраминер с Пино Гриджо и Мускат с Вионие. Бих ги описал с две думи - хармония и баланс. Направени са така, че нито един сорт да не доминира над другия, а напротив - да го допълва. Не на последно място ще спомена и един емблематичен за избата червен купаж, повлиян от стила на Бордо и съставен от Каберне Фран, Мерло и Каберне Совиньон.

Из лозовите масиви на Шато Авли са пръснати голямо разнообразие от камъни, което допълнително освежава и обогатява вината и добавя приятна минералност във финала.

Шато Авли е млада изба със 330 дка собствени лозя.

Плодово, ароматно и сочно вино, което спокойно може да се пие на верандата с топъл хляб и сирена, както и да се комбинира с по-сложни ястия. Разполагаме с богат асортимент от различни бели и червени сортове, както и с млад, но много амбициозен екип от технолози, които вече имат солиден натрупан опит за гърба си. С тази здрава основа съм напълно убеден, че най-интересното тепърва предстои.

Какви са историческите забележителности в близост до избата, етно традиции и обичаи, които отличават региона, защото това е много важно за бъдещото развитие на винен туризъм в Шато Авли?


- Село Глушник, както и целият регион около Сливен, носи многовековния дух на винопроизводството и традициите. Обичаите и ритуалите, свързани с Трифон Зарезан, по зарязването на лозята и съпровождащите ги празненства, са неизменна част от културата на тези земи. Регионът е наситен с много изби, които се намират на сравнително кратко разстояние, което е предпоставка както за честването на винения празник, така и за практикуване на разнообразен винен туризъм.

Кукерските фестивали, които се провеждат всяка година през втората събота на февруари, са също отличителна забележителност, която събира хора от различни краища на България. Районът е известен и с културните си и фолклорни фестивали, планински маратони, парад на ретро автомобили, празник на прасковата, както и много винени фестивали и изложения. Налице е възможността за практикуване на различни видове туризъм и тяхната комбинация, което превръща с. Глушник и цялата Сливенска област в изключително интересна дестинация за истински ценители.

Благодаря за това интервю!

Димитър Дженев
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер