финанси > инвестиции


През 2020 г. са сертифицирани инвестиции на стойност над 1 милиард лева - рекорд за последните 6 години

Министър Лъчезар Борисов: Сертифицираните по  Закона за насърчаване на инвестициите проекти са 34 (28 проекта за  клас А, 5 проектa за клас Б, 1 приоритетен проект), с планиран обем на инвестициите 1009.13 млн. лв, като те ще разкрият близо 4500 нови работни места

"Инвестициите и планираната заетост с проектите от 2020 г. надвишават близо два пъти тези по проектите от 2019 г.", отбелязва Борисов.

През 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани проекти на стойност над 1 милиард лева, което е рекорд за последните 6 години. Това е информирал министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, съобщава икономическото министерство.

По думите му през 2020 г. сертифицираните по ЗНИ проекти са 34 (28 проекта за  клас А, 5 проектa за клас Б, 1 приоритетен проект), с планиран обем на инвестициите 1009.13 млн. лв, като те ще разкрият близо 4500 (4351) нови работни места. „17 от проектите са във високотехнологични производства и услуги, като от всички 34 проекта, 24 са извън столицата, включително в три общини с безработица над средната за страната. Нещо повече – 7 от проектите са за разширение на съществуващи производства и услуги – важен знак за доверието на инвеститорите в стабилността и предвидимостта на бизнес средата дори в условията на глобална криза“, допълнил той. Икономическият министър подчертал, че инвестициите и планираната заетост с проектите от 2020 г. надвишават близо два пъти тези по проектите от 2019 г.

Министър Борисов посочил, че продължава насърчаването на вече съществуващи проекти, като използваният бюджетен ресурс е на стойност 16.4 милиона лева. „Това са 23 търговски дружества, с тях сме запазили над 5134 работни места. Проектите, които сме подпомогнали са на стойност 438 милиона лева“, изтъкнал той.

„По отношение на микро и малките фирми в първите седмици на новата година ще бъде доразплатен ресурса за преразгледаните над 3300 компании", казал още министърът на икономиката. За процедурата в подкрепа на средните предприятия икономическият министър съобщил, че на 30-ти декември е стартирал  процесът по договаряне с изпращането на първите 77 покани. „Осигурени са средства за всички компании, които отговарят на изискванията по процедурата“, завършил Борисов. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер