коментари > интервюта


Галина Нифору: Балканският винен форум вече е запазена марка за качеството на балканското вино

„От тук нататък ще надграждаме и ще се стремим към още по-голяма видимост и разпознаваемост на бранда Балканско вино, казва в интервю за exporter.bg Галина Нифору, директор и основател на Балканският международен винен конкурс и фестивал (BIWCF)

„Нека софиянци се почувстват горди от своя първи градски винен фестивал, а участниците да се радват на нови почитатели на вината им“, отбелязва в интервюто още тя.

Защо да не сме Старият свят с едно ново излъчване? Това си пожелахте преди 3 години в интервю за exporter.bg. Смятате ли, че след седем издания на Балканският международен винен конкурс и фестивал (BIWCF) това вече се случва?

- Благодаря за въпроса и за препратката към предишното ми интервю за exporter.bg. От самото начало на Балканския винен конкурс и фестивал идеята беше да промотираме региона, който е най-стария район в света на виното, но пък ренесанса, който се наблюдава във всички страни е невероятен. Имам щастието да посещавам всяка година поне 4 или 5 страни от Балканите и виждам докъде са стигнали всички колеги от съседните страни. Наистина развитието за последните 10 - 15 години е огромно. Не на последно място, трябва да отбележа и ролята на нашият Балкански винен форум, който успя да наложи категорията “Балканско вино” в целия свят.

С какво Осмото издание на BIWCF е по-различното издание в сравнение с всички останали досега?


- Тази година в конкурсната част ще имаме и наградата BEST OF SHOW за всяка една отделна страна. За нас е важно да покажем как журито оценя и всяка една отделна страна, защото всяка има своите специфики и за нас като организатори е важно те да изпъкнат.

Имам щастието да посещавам всяка година поне 4 или 5 страни от Балканите и виждам докъде са стигнали всички колеги от съседните страни. Наистина развитието за последните 10 - 15 години е огромно, казва Галя Нифору.

Най-високо оцененото вино от всяка държава – участник, ще бъде отличена с тази награда.

Фестивалът се мести! Това е голямата новина! Мести се пред НДК и ще бъде на открито в специално изградено винено градче. Изложители ще са 100 изби от всички балкански страни и от Грузия. Ще има много ресторанти, храни и други напитки, които ще разоообразят пребиваването на посетителите и разбира се чудесна музика от Виво Монтата, Стоян Роянов Я-Я джаз формация и още много изненади.

Майсторските класове също ще бъдат на открито. Ще има детски кът и кът за домашни любимци. София ще затупти в ритъма на Балканите само след няколко дни.

Очакваме посетители от целия свят, ще бъде изстински празник и истински градски фестивал, който отдавна липсваше в София.

Какви послания ще бъдат отправени към винената общност в България и по света?

- Искаме да направим виното достъпно до колкото се може повече хора и затова избрахме тази локация пред НДК. Нека софиянци се почувстват горди от своя първи градски винен фестивал, а участниците да се радват на нови почитатели на вината им.

Галина Нифору: Искаме да излезем извън региона и да се насочим към най-важните за нас пазари

Балканският винен конкурс се очерта като задължителното събитие, както за избите, така и за вносителите и търговците на вино, които искат да разнообразят порфолиото си с нови сортове и вина от този неописуемо красив и динамичен винен регион.

Призьорите от BIWCF ще бъдат представени на големи световни изложения като Interwine China 2019 в Гуангджоу и Prowein 2020 в немския град Дюселдорф, както и на специално събитие, посветено само на балканските вина - Balkan Wine Market в Чикаго, САЩ. Можем ли да кажем, че с тези събития брандът Балканско вино ще има своя премиера - идея, която първа застъпихте в публичното пространство?

- Точно така! Искаме да излезем извън региона и да се насочим към най-важните за нас пазари. Предстоят много вълнуващи неща, за които ще ви информирам. Успяхме да направим Балканския винен форум запазена марка за качеството  на балканското вино. От тук  нататък ще надграждаме и ще се стремим към още по-голяма видимост и разпознаваемост на бранда Балканско вино. Наздраве!

Благодаря за интервюто!

Димитър Дженев

Снимки: Божидар Марков
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер